Od roku 2000 chováme ovce plemene Merinolandschaf. V současnosti máme cca 150 matek. Soustředíme se na produkci jatečných beránků a chovných jehnic s možností vystavení průkazu původu.
Na Velikonoce dodáváme našim zákazníkům jehněčí
maso. Jehňata necháváme zabíjet na certifikovaných jatkách, maso je kontrolováno úředním veterinářem a je oraženo kulatými i oválnými razítky (tedy může být vyvezeno i mimo území ČR). Můžeme dodávat celé jatečně opracované trupy nebo naporcované části (kýta, plec, krkovice, šrůtka, hřbet, bok, lýtka a panenka), zabalené a popsané. Od roku 2014 chceme v případě zájmu nabízet maso vakuově balené.
V čem je jehněčí z Pasek jiné? Plemeno merinolandschaf je plemeno s kombinovanou užitkovostí (maso/vlna). Jeho výhodou je, že na rozdíl od masných plemen obsahuje minimum tuku. Jehňata jsou porážena zhruba od stáří 9 měsíců; maso je libové a prosté skopového odéru, ale již má strukturu masa, nejde tedy o blátivé maso "mléčných jehňat". Jehňata prožijí celý svůj život na pastvinách, snažíme se, aby šlo o život radostný a prostý stressu. Po narození jsou jehňata spolu s matkami přikrmována obilným šrotem, který si sami vyrábíme, po vyhnání na pastvu se živí spolu s matkami trávou a po odstavení jsou vytvořena stáda beránků a jehniček a ta jsou krmena nejlepším senem vlastní výroby a lehce přikrmována šrotem z obilí známého původu a řepnými řízky z Rakouska. Neprodukujeme "biojehněčí" – upřednostňujeme vlastní rozum a prospěch vlastních zvířat před svazujícími biopravidly, a to i za cenu ztráty dotace pro biofarmáře. Raději krmíme krásné a voňavé obilí od známého sedláka, než zaplísněné obilí od biofarmáře, když nám zvíře onemocní, raději použijeme k léčbě penicilin, než abychom je nechali "chcípnout" (antibiotika v žádném případě nepoužíváme ke stimulaci růstu), čas, strávený "biopapírováním" raději věnujeme našim zvířatům. Svým stálým zákazníkům obvykle posíláme mail s informací o uplynulém roce jehňat a každý má možnost naše hospodářství navštívit a shlédnout, jak jehňata žijí a rostou.
Pokud máte zájem o naše jehněčí na Váš velikonoční stůl, napište / zavolejte nám včas a my Vás zařadíme do seznamu odběratelů a pozveme Vás k odběru masa, event. Vám maso dodáme na sjednané místo.
Ze skopového masa ovcí,které prožily celý svůj hezký život na našich pastvinách, necháváme několikrát za rok v renomovaném řeznictví vyrobit "pasecké ovčí klobásy"; ty obsahují minimálně 50% námi dodaného skopového, dále 40% vepřového a 10% hovězího masa. Zadání řezníkům je "jemně pálivá, česneková, nebarevná klobása". Klobásy dodáváme po dohodě s našimi odběrateli ve sjednaných termínech, volně nebo vakuově balené.
Merinovou, velmi jemnou a velmi kvalitní vlnu, jsme schopni dodávat i maloodběratelům. V galerii možno shlédnout krásné vlněné výrobky, vytvořené šikovnou přadlenou a pletařkou z vlny našich ovcí.
Kůže ovcí necháváme vyčinit a nabízíme je k prodeji za férovou cenu. To znamená, že nemůžeme konkurovat ceně kůží prodejců u silnic či v hypermarketech,zato ale zaručujeme, že Vám naše kůže nebudou pelichat ani páchnout.